Saturday, March 21, 2015

Вишуканий овоч: спаржа

Спаржа або Аспарагус - це багаторічна рослина, яка росте переважно в сухому кліматі. Всього налічується близько 100 видів спаржі. Їстівними є лише близько 20 видів цієї рослини.

Спаржа - делікатес, давно оцінений по достоїнству європейцями. Біла і зелена спаржа володіє тонким смаком і містить масу корисних речовин. У наших широтах спаржа не може похвалитися популярністю - цей овоч коштує дорого, тому страви з нього в меню присутні рідко. Однак чому б не виростити цю екзотику на своїй садовій ділянці?

Якщо ви вирішили вирощувати спаржу, то повинні бути готові до того, що урожай отримаєте лише на третій рік. Вирощувати спаржу краще на відкритому, добре освітленому місці. Кислі грунти необхідно вапнувати, а багаторічні кореневищні бур'яни обов'язково видалити.

Пізньої осені підготуйте грунт: перекопайте і внесіть добре перепрілий гній або компост з розрахунку 6-8 кг на 1 м квадратний, можна внести повне мінеральне добриво або нітроамофоску - 80-100 г на 1 м квадратний. Коріння спаржі розташовуються близько до поверхні, тому основні запаси поживних речовин повинні знаходитися у верхньому шарі грунту на глибині не більше 30 см. Ранньою весною, як тільки розтане сніг, грунт перекопайте ще раз. Грядки для вирощування спаржі повинні мати не менше метра в ширину і 30 см у висоту.

Грядка со спаржей Грядка зі спаржею Насіння замочіть в теплій воді протягом трьох діб, при цьому міняйте воду два рази на день, потім насіння помістіть у вологий пісок і витримайте в ньому 7-8 днів при температурі близько 25 С, поки вони не наклюнутся. У районах з многоснежной взимку більш ефективні підзимові посіви, і в цьому випадку насіння сіють сухими восени відразу в грунт.

У відкритий грунт насіння висівають для вирощування розсади в кінці травня - початку червня, коли грунт добре прогріється. Глибина загортання насіння 3 см, норма посіву - 10-15 г на 1 м квадратний. Посіви присипте землею і трохи прікатайте, потім замульчуйте перегноєм. Після появи сходів рослини прорідити, залишаючи між ними 15-20 см.

За літо проводите кілька підгодівлі. До початку серпня хороша розсада повинна мати 2-4 стебла. Перед самими морозами зрізують всі пагони, а коріння для оберігання від вимерзання покривають шаром перегною (5-8 см) або листової землею.

У наступному році в квітні місяці спаржу потрібно пересадити на постійне місце. Якісна розсада повинна мати неушкоджену кореневу систему - пружні коріння, без плям і усохших ділянок.

Спаржа Спаржа Для посадки викопайте траншею глибиною 35-40 см і шириною 35 см. На кожен квадратний метр внесіть 6-8 кг перегною і 100 г повного мінерального добрива і перемішайте його з землею. Добре розпушіть дно траншеї вилами. Насипте на дно траншеї гребінь перегною або компосту товщиною 10 см. На гребені розташуйте кореневища спаржі на відстані 40- 50 см один від одного і акуратно розправте коріння так, щоб нирки кореневища знаходилися на 10-15 см нижче поверхні (у зеленої спаржі - на 8-10 см). Рослини рясно полийте і засипте шаром землі в 5-8 см. У центр поставте кол, до якого надалі будете підв'язувати рослину.

У наступні два роки догляд за спаржею зводиться до своєчасної прополюванні, підживлення і поливу. У міру зростання спаржі через постійне внесення органічних добрив поступово траншея засипається і утворюється валик, в якому будуть формуватися ніжні вибілені пагони.

Особливістю овочевий спаржі є її велика потреба в органічних добривах. Їх вносите в якості періодичних підгодівлі і під час щорічного підгортання рослин. Чи не зрізайте "гілочки для букета» з овочевих плантацій спаржі, це послабить рослини і знизить урожай наступного року.

Восени, коли листя пожовтіє, рослини зрізайте біля основи і проведіть чергову прополку ділянки. Зрізані стебла спалюйте, щоб попередити поширення хвороб і шкідників. Після цього спаржу засипте шаром мульчі товщиною до 10 см.

Спаржа Спаржа Наступної весни рослини підгодуйте повним мінеральним добривом - 60-100 г на 1 м квадратний. Влітку проведіть 2-3 підживлення настоєм коров'яку або пташиного посліду з додаванням золи. Рихлите грунт на глибину 8-10 см, у міру необхідності поливайте. Восени знову зріжте листя і присипте рослини шаром перегною. Гряду ретельно очистіть від рослинних залишків.

На третьому році після посадки спаржі нарешті можна поласувати цим незрівнянним овочем. Розрізняють два види спаржі - зелену і вибілену. Зелена спаржа виростає на світлі. Вона погрубее вибіленої, зате містить більше вітамінів і корисних речовин.

З зеленою спаржею все дуже просто. Ранньою весною її необхідно підгодувати і чекати, коли пагони досягнуть довжини 15-20 см. У більш довгих пагонів волокнисту основу, верхівка розтріскується, що знижує їх товарний вигляд. Збори зазвичай починають робити в середині травня, щоденно (в холодну весну - через два-три дні), протягом півтора місяців.

Для отримання вибілених пагонів рослини підгортають. Перед цим проводять підживлення аміачною селітрою (20-25 г на 1 м квадратний). Висота гребеня повинна становити 20-25 см. Поверхню і боковини обов'язково вирівнюють дошкою, щоб по тріщинах на рівній поверхні визначити місця прибирання готових пагонів.

Отбеленная спаржа Вибілена спаржа Іноді для отримання вибілених пагонів рослини вкривають навесні чорною поліетиленовою плівкою або темним покривним матеріалом. Можна над спаржею встановити відра або ящики без дна і засипати їх піском або тирсою. У міру необхідності рослини разокучивают і зрізають пагони дуже гострим ножем біля основи, намагаючись не пошкодити сусідні паростки. Після цього грунт знову укладають на місце. У їжу вживають молоді пагони, які досягли довжини 18-20 см, що ще не вийшли або тільки що вийшли на поверхню грунту, з ще нераспустившейся голівкою.

На третій рік життя у рослини зрізають все відростають пагони протягом шести тижнів з часу появи першого втечі на поверхню. У четвертий і наступні роки період збирання врожаю збільшують до восьми тижнів. Оскільки на різних етапах розвитку утворюється багато дрібних пагонів, їх важливо вчасно акуратно зрізати, але так, щоб рослина зберігало здатність до зростання протягом ряду років.

Врожаї спаржі збільшуються до шостого року, потім встановлюються на одному рівні. Щоб продовжити термін виростання на одному місці, за спаржею правильно доглядають протягом усього періоду вегетації, своєчасно підгодовують і поливають, а восени після обрізки розгрібають насип для доступу повітря до коріння.

З червня починається відростання облиствених пагонів, якому не слід перешкоджати. Утворені в надземних зелених частинах рослини поживні речовини відкладаються про запас у підземних органах. Саме в цей час закладається основа урожаю майбутнього року.

Спаржевый листоед Спаржевий листоед Шкідники та хвороби спаржі. Спаржевий листоед з'являється на рослинах в середині літа. Невеликі жовті і чорні жучки, їх чорні личинки знищують листя. Для боротьби зі шкідниками використовують спеціальні інсектициди - "Актеллік», «Фитоверм», «Фуфанон» та ін.

Червона гниль коренів спаржі викликається грибом. У хворих рослин відмирають коренева шийка і коріння. Загибель коренів призводить до відмирання надземної частини рослини. У міру поширення хвороби на ділянці утворюється лисина. Якщо зараження не надто сильне, то місце скупчення інфекції необхідно обробити "фундазолом» та ізолювати товстою поліетиленовою плівкою. У разі сильного зараження рослини знищують і закладають нову плантацію.

Спаржа зеленая и отбеленная Спаржа зелена і вибілена Кілька порад з приготування спаржі. Її чистять, зскрібаючи верхні волокна, починаючи від головки і до тієї частини стебла, яка перестає ламатися і не має легкої прозорості. Найсмачніше свіжозрізана спаржа, при обробці намагайтеся не зламати головку - це найсмачніша частина рослини. У міру чистки спаржу необхідно тут же опускати в холодну воду. Вчасно зрізані підземні пагони (довжиною до 20 см) не повинні бути грубими і волокнистими. У їжу їх вживають у вареному і консервованому вигляді, можна заморозити про запас.

Для того, щоб очищена спаржа не ламалася, рекомендується пов'язувати її в пучки. Її варять 10-20 хвилин на сильному вогні в підсоленій воді. Пучки повинні стояти, а не лежати в каструлі. Бажано, щоб вода доходила до середини пагонів. Готову спаржу зберігають у відварі! Особливо хороша спаржа під різними соусами.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.gelios.lutsk.ua glk-egoza.ru gbuzvomsp.ru gmprvolg.ru v.goblinfilm.online www.god-kino.ru gold-rush-online.ru graphomaniac.ru gornoesp.ru gorodmirny.ru