Раніше пиво, вино і будь-які інші алкогольні напої готували виключно з медом, так як про цукор ще нічого не знали.
Існувало кілька видів хмільних напоїв: перебродили, варені і кислі. На маленькі і великі свята мед завжди подавався до столу, також їм пригощали з нагоди коронації простий люд. Напої з медом завжди були знамениті своїми лікувальними властивостями.
І ось зараз ми не бачимо такого достатку медових напоїв. Куди ж вони пропали? Їх виробництво практично зникло з настанням Першої світової війни і до нашого часу так і не відродилося в повноцінному обсязі. Основна причина події - висока ціна на мед, в наслідок чого медоваріння стало невигідним порівняно з виробництвом горілки і пива.
Головний секрет виготовлення медових напоїв - це певні види меду. Не кожен мед підходить для цієї справи. Приміром, мед соняшника навіть після переробки буде мати стійкий запах соняшникової олії. Саме на таких особливостях згорить безліч виробництв, які, прагнучи заощадити, купували дешеву сировину. А для того, щоб виготовити і налити диво в стакан, необхідний не тільки мед, але ще і трави, ягоди, а головне - час і терпіння. Щоб медовий еліксир перебродить, необхідний цілий рік. А щоб він набув ще більш незвичайний, насичений смак, потрібно ще кілька років. Але, як усім відомо, якість і дешевизна - речі несумісні. Тому всім любителям даного прекрасного напою доводиться виготовляти його в домашніх умовах.
Медовуха розрізняється за способом приготування:
Залежно від стерилізації меду:
Медовуха ставлені (приготовлена ??шляхом бродіння без стерилізації меду кип'ятінням);
Медовуха варена (приготовлена ??шляхом бродіння зі стерилізацією меду кип'ятінням).
У залежності від часу додавання меду:
без подальшого додавання меду після приготування;
з подальшим додаванням меду після приготування.
Залежно від додаткового додавання етилового спирту:
без додавання етилового спирту;
з додаванням етилового спирту.
Залежно від терміну виготовлення та фортеці:
Медовуха молода;
Медовуха (звичайна);
Медовуха міцна;
Медовуха ставлені.
Залежно від інгредієнтів:
Медовуха хмільна (з хмелем);
Медовуха подельная (з прянощами).
Основні інгредієнти медовухи:
Мед бджолиний;
Хміль або Дріжджі;
Вода.
Додаткові інгредієнти:
Прянощі;
Ягоди.
Рецепт для приготування в домашніх умовах:
Медовуха звичайна
2 літри води;
300 грам меду;
5 грам сухих дріжджів.
Доводимо воду до кипіння і закладаємо мед, чекаємо закипання і варимо на слабкому вогні близько 15 хвилин, знімаючи піну, потім треба охолодити рідину до 30-40 градусів і додати 5 грам дріжджів. Якщо не остудити, то дріжджі загинуть. Далі вилити в бродильну ємність, встановити водяний затвор (це трубка, одним кінцем опущена в ємність з медовухою, а іншим - в ємність з водою, вуглекислий газ може вільно виходити з ємності з медовухою, а зовнішнє повітря не потрапить в неї) і дати проблукав близько тижня при кімнатній температурі. Потім переливаємо в пляшки (без осаду) і ставимо в холодильник або льох. Можна пити через пару днів, але для серйозного напою краще почекати місяць.
Монастирська медовуха
3 літри води;
1 кг меду;
2 чайні ложки хмелю;
1 чайна ложка дріжджів;
2 чайні ложки чорного чаю.
Закип'ятити воду, розмішати в ній мед і варити протягом трьох годин, знімаючи і викидаючи піну. Хміль необхідно загорнути в марлю разом з вантажем (наприклад, невеликим каменем), щоб мішечок не спливав, і зав'язавши марлю вузлом покласти в каструлю. Після цього продовжити кип'ятити протягом 1-ї години, періодично подбавляя гарячої води у міру википання.
Далі зняти мед з вогню, охолодити до кімнатної температури і перелити в бродильний чан. Додати дріжджі і дати побродити протягом декількох днів під водяним затвором. Як тільки бродіння закінчиться, додайте півсклянки охолодженого міцно завареного чорного чаю. Потім добре процідіть в ємності для зберігання. Вживати можна відразу, але для кращого смаку, як звичайно, краще зберігати не менше місяця.
Медовуха легка
2 літри води;
300 грам меду;
15 грам хмелю;
1/2 чайної ложки сухих дріжджів.
Довести воду з медом до кипіння, додати хміль в мішечку і кип'ятити протягом 5-7 хвилин, помішуючи і обов'язково знімаючи піну. Після, охолодити рідину, перелити в бродильну ємність і додати дріжджі. Бродіння триває 5-6 днів. Коли бродіння закінчиться, процідити в ємності для зберігання і поставити в холодне місце не менше, ніж на тиждень.
Медовуха суздальська
500 грамів меду;
500 грамів цукру;
4 літри води;
100 грамів дріжджів.
Цукор і 250 грамів меду розвести водою і прокип'ятити, знімаючи піну, протягом 10-15 хвилин. Потім охолодити до 25-30 ° С, додати попередньо розведені дріжджі, розмішати і поставити в тепле місце для бродіння. Через 2-3 дні процідити, перенести в холодне місце і витримати протягом 3-4 тижнів. Після цього знову процідити, додати мед, повністю розчинивши його.
Медовуха лимонна
5 літрів води;
300 г цукру;
700 г патоки;
3 ст. л. дріжджів;
цедра від 4 лимонів.
Розчинити цукор і патоку у воді і прокип'ятити, знімаючи піну. Потім сироп перелити в дерев'яний бочонок або емальований посуд, додати лимонну цедру, дріжджі і залишити на 4 дні, часто помішуючи. Потім сусло поставити на 2 тижні в холодне місце, після чого процідити медовуху і розлити по пляшках.
Медовуха імбирна
5 л води;
1,6 кг цукру;
20 г імбиру;
4 ст. л. дріжджів.
Цукор розчинити у воді і прокип'ятити, знімаючи піну. Перелити в дерев'яний бочонок, додати дріжджі і імбир в марлевому мішечку. Залишити для бродіння на 2 місяці. Потім медовуху процідити і розлити по пляшках.
Медовуха з малиновим соком
5 літрів води;
1 кг меду;
1 стакан малинового соку;
100 г білого хліба;
50 г рідких дріжджів.
Мед з водою варити 20 хвилин, знімаючи піну. Пpофільтpовать чеpез щільну тканину в емаліpованную посуд і охолодити. Додати білий хліб і дpожжей. Поставити бpодят в теплому місці, періодично знімаючи піну. Після закінчення бродіння (коли пропаде піна) витягнути хліб, влити сік, суміш пеpеліть в бочонок і щільно закупоpіть. Пеpенесті в холодне місце (2-4 ° С!) І залишити на 2 тижні. Потім мед зцідити в пляшки, осмол їх і на холоді Вимкнути. (За книгою Е.М.Велічко, "Руська народна кухня", М, "Колос", 1992р.)
Мед молодий (старовинний рецепт)
800 г меду;
200 г родзинок;
5 середніх лимонів;
10 літрів води.
Лимони обшпарити окропом, нарізати кружечками, обов'язково видаливши все насіння. Укласти підготовлені лимони в каструлю, всипати родзинки і влити рідкий мед. Воду закип'ятити, дати трохи охолонути і залити нею підготовлені продукти. Все добре перемішати, щоб мед повністю розчинився, і дати суміші охолонути приблизно до температури парного молока. Змішати 1 ч.л. дріжджів з 3 ст.л. борошна і невеликою кількістю теплого медового сиропу. Додати дріжджову суміш у медову масу, перемішати і залишити на добу для бродіння (лимони і родзинки повинні будуть спливти на поверхню. Процідити рідину через сито, розлити в чисті пляшки, закупорити їх пробками, добре обв'язати дротом і поставити в холодній місце на 5 днів.
Білий російський мед
1,25 кг меду;
8 літрів води;
2 столові ложки хмелю;
10-20 г кардамону, імбиру.
Мед залити окропом, витримати добу, після чого знову довести до кипіння і варити протягом години. Додавши хміль, знову довести мед до кипіння, кілька остудити, варити на дуже повільному вогні недовгий час (менше півгодини). Охолодити, витримати у великій закупореній посуді 2-3 тижні. Якщо бродіння не почнеться або буде занадто млявим, додати дріжджі. Після закінчення первинного бродіння розлити по пляшках, щільно їх закупорити, прибрати в прохолодне місце (льох) і засипати піском. Перед вживанням дати меду дозріти протягом 3 місяців.
Весняний мед
3 літри соку березового;
0,5 кг меду;
100 г чорного хліба;
30 г пивних дріжджів.
У глиняну (жаростойкую скляну) посуд викласти мед, влити березовий сік, довести до кипіння і томити сироп протягом години на слабкому вогні. Після остудити і в теплий сироп опустити намазаний дріжджами шматок чорного житнього хліба. Залишити для бродіння в теплому приміщенні на 1 добу.
Коли мед почне бродити, хліб видалити, ємність накрити полотном і залишити в теплому приміщенні до тих пір, поки мед повністю не перебродить. Потім розлити його в пляшки, закупорити і покласти під кутом 30-40 градусів в льох або в холодильник. Мед буде готовий для вживання через 3 місяці.
Вишняк старий
400 г води;
1 кг меду;
2 кг вишні.
Мед залити водою, довести до кипіння, варити недовгий час - поки весь мед повністю не розійдеться. Промиту вишню без кісточок (!) Засипати в бутель, залити охолодженим звареним медом. Витримати в теплому місці кілька днів, прикривши шийку бутля вологою ганчіркою. Потім прибрати бутель в льох, заткнувши горлечко згорнутим шматком полотна. Витримати не менше 3 місяців.
Існувало кілька видів хмільних напоїв: перебродили, варені і кислі. На маленькі і великі свята мед завжди подавався до столу, також їм пригощали з нагоди коронації простий люд. Напої з медом завжди були знамениті своїми лікувальними властивостями.
І ось зараз ми не бачимо такого достатку медових напоїв. Куди ж вони пропали? Їх виробництво практично зникло з настанням Першої світової війни і до нашого часу так і не відродилося в повноцінному обсязі. Основна причина події - висока ціна на мед, в наслідок чого медоваріння стало невигідним порівняно з виробництвом горілки і пива.
Головний секрет виготовлення медових напоїв - це певні види меду. Не кожен мед підходить для цієї справи. Приміром, мед соняшника навіть після переробки буде мати стійкий запах соняшникової олії. Саме на таких особливостях згорить безліч виробництв, які, прагнучи заощадити, купували дешеву сировину. А для того, щоб виготовити і налити диво в стакан, необхідний не тільки мед, але ще і трави, ягоди, а головне - час і терпіння. Щоб медовий еліксир перебродить, необхідний цілий рік. А щоб він набув ще більш незвичайний, насичений смак, потрібно ще кілька років. Але, як усім відомо, якість і дешевизна - речі несумісні. Тому всім любителям даного прекрасного напою доводиться виготовляти його в домашніх умовах.
Медовуха розрізняється за способом приготування:
Залежно від стерилізації меду:
Медовуха ставлені (приготовлена ??шляхом бродіння без стерилізації меду кип'ятінням);
Медовуха варена (приготовлена ??шляхом бродіння зі стерилізацією меду кип'ятінням).
У залежності від часу додавання меду:
без подальшого додавання меду після приготування;
з подальшим додаванням меду після приготування.
Залежно від додаткового додавання етилового спирту:
без додавання етилового спирту;
з додаванням етилового спирту.
Залежно від терміну виготовлення та фортеці:
Медовуха молода;
Медовуха (звичайна);
Медовуха міцна;
Медовуха ставлені.
Залежно від інгредієнтів:
Медовуха хмільна (з хмелем);
Медовуха подельная (з прянощами).
Основні інгредієнти медовухи:
Мед бджолиний;
Хміль або Дріжджі;
Вода.
Додаткові інгредієнти:
Прянощі;
Ягоди.
Рецепт для приготування в домашніх умовах:
Медовуха звичайна
2 літри води;
300 грам меду;
5 грам сухих дріжджів.
Доводимо воду до кипіння і закладаємо мед, чекаємо закипання і варимо на слабкому вогні близько 15 хвилин, знімаючи піну, потім треба охолодити рідину до 30-40 градусів і додати 5 грам дріжджів. Якщо не остудити, то дріжджі загинуть. Далі вилити в бродильну ємність, встановити водяний затвор (це трубка, одним кінцем опущена в ємність з медовухою, а іншим - в ємність з водою, вуглекислий газ може вільно виходити з ємності з медовухою, а зовнішнє повітря не потрапить в неї) і дати проблукав близько тижня при кімнатній температурі. Потім переливаємо в пляшки (без осаду) і ставимо в холодильник або льох. Можна пити через пару днів, але для серйозного напою краще почекати місяць.
Монастирська медовуха
3 літри води;
1 кг меду;
2 чайні ложки хмелю;
1 чайна ложка дріжджів;
2 чайні ложки чорного чаю.
Закип'ятити воду, розмішати в ній мед і варити протягом трьох годин, знімаючи і викидаючи піну. Хміль необхідно загорнути в марлю разом з вантажем (наприклад, невеликим каменем), щоб мішечок не спливав, і зав'язавши марлю вузлом покласти в каструлю. Після цього продовжити кип'ятити протягом 1-ї години, періодично подбавляя гарячої води у міру википання.
Далі зняти мед з вогню, охолодити до кімнатної температури і перелити в бродильний чан. Додати дріжджі і дати побродити протягом декількох днів під водяним затвором. Як тільки бродіння закінчиться, додайте півсклянки охолодженого міцно завареного чорного чаю. Потім добре процідіть в ємності для зберігання. Вживати можна відразу, але для кращого смаку, як звичайно, краще зберігати не менше місяця.
Медовуха легка
2 літри води;
300 грам меду;
15 грам хмелю;
1/2 чайної ложки сухих дріжджів.
Довести воду з медом до кипіння, додати хміль в мішечку і кип'ятити протягом 5-7 хвилин, помішуючи і обов'язково знімаючи піну. Після, охолодити рідину, перелити в бродильну ємність і додати дріжджі. Бродіння триває 5-6 днів. Коли бродіння закінчиться, процідити в ємності для зберігання і поставити в холодне місце не менше, ніж на тиждень.
Медовуха суздальська
500 грамів меду;
500 грамів цукру;
4 літри води;
100 грамів дріжджів.
Цукор і 250 грамів меду розвести водою і прокип'ятити, знімаючи піну, протягом 10-15 хвилин. Потім охолодити до 25-30 ° С, додати попередньо розведені дріжджі, розмішати і поставити в тепле місце для бродіння. Через 2-3 дні процідити, перенести в холодне місце і витримати протягом 3-4 тижнів. Після цього знову процідити, додати мед, повністю розчинивши його.
Медовуха лимонна
5 літрів води;
300 г цукру;
700 г патоки;
3 ст. л. дріжджів;
цедра від 4 лимонів.
Розчинити цукор і патоку у воді і прокип'ятити, знімаючи піну. Потім сироп перелити в дерев'яний бочонок або емальований посуд, додати лимонну цедру, дріжджі і залишити на 4 дні, часто помішуючи. Потім сусло поставити на 2 тижні в холодне місце, після чого процідити медовуху і розлити по пляшках.
Медовуха імбирна
5 л води;
1,6 кг цукру;
20 г імбиру;
4 ст. л. дріжджів.
Цукор розчинити у воді і прокип'ятити, знімаючи піну. Перелити в дерев'яний бочонок, додати дріжджі і імбир в марлевому мішечку. Залишити для бродіння на 2 місяці. Потім медовуху процідити і розлити по пляшках.
Медовуха з малиновим соком
5 літрів води;
1 кг меду;
1 стакан малинового соку;
100 г білого хліба;
50 г рідких дріжджів.
Мед з водою варити 20 хвилин, знімаючи піну. Пpофільтpовать чеpез щільну тканину в емаліpованную посуд і охолодити. Додати білий хліб і дpожжей. Поставити бpодят в теплому місці, періодично знімаючи піну. Після закінчення бродіння (коли пропаде піна) витягнути хліб, влити сік, суміш пеpеліть в бочонок і щільно закупоpіть. Пеpенесті в холодне місце (2-4 ° С!) І залишити на 2 тижні. Потім мед зцідити в пляшки, осмол їх і на холоді Вимкнути. (За книгою Е.М.Велічко, "Руська народна кухня", М, "Колос", 1992р.)
Мед молодий (старовинний рецепт)
800 г меду;
200 г родзинок;
5 середніх лимонів;
10 літрів води.
Лимони обшпарити окропом, нарізати кружечками, обов'язково видаливши все насіння. Укласти підготовлені лимони в каструлю, всипати родзинки і влити рідкий мед. Воду закип'ятити, дати трохи охолонути і залити нею підготовлені продукти. Все добре перемішати, щоб мед повністю розчинився, і дати суміші охолонути приблизно до температури парного молока. Змішати 1 ч.л. дріжджів з 3 ст.л. борошна і невеликою кількістю теплого медового сиропу. Додати дріжджову суміш у медову масу, перемішати і залишити на добу для бродіння (лимони і родзинки повинні будуть спливти на поверхню. Процідити рідину через сито, розлити в чисті пляшки, закупорити їх пробками, добре обв'язати дротом і поставити в холодній місце на 5 днів.
Білий російський мед
1,25 кг меду;
8 літрів води;
2 столові ложки хмелю;
10-20 г кардамону, імбиру.
Мед залити окропом, витримати добу, після чого знову довести до кипіння і варити протягом години. Додавши хміль, знову довести мед до кипіння, кілька остудити, варити на дуже повільному вогні недовгий час (менше півгодини). Охолодити, витримати у великій закупореній посуді 2-3 тижні. Якщо бродіння не почнеться або буде занадто млявим, додати дріжджі. Після закінчення первинного бродіння розлити по пляшках, щільно їх закупорити, прибрати в прохолодне місце (льох) і засипати піском. Перед вживанням дати меду дозріти протягом 3 місяців.
Весняний мед
3 літри соку березового;
0,5 кг меду;
100 г чорного хліба;
30 г пивних дріжджів.
У глиняну (жаростойкую скляну) посуд викласти мед, влити березовий сік, довести до кипіння і томити сироп протягом години на слабкому вогні. Після остудити і в теплий сироп опустити намазаний дріжджами шматок чорного житнього хліба. Залишити для бродіння в теплому приміщенні на 1 добу.
Коли мед почне бродити, хліб видалити, ємність накрити полотном і залишити в теплому приміщенні до тих пір, поки мед повністю не перебродить. Потім розлити його в пляшки, закупорити і покласти під кутом 30-40 градусів в льох або в холодильник. Мед буде готовий для вживання через 3 місяці.
Вишняк старий
400 г води;
1 кг меду;
2 кг вишні.
Мед залити водою, довести до кипіння, варити недовгий час - поки весь мед повністю не розійдеться. Промиту вишню без кісточок (!) Засипати в бутель, залити охолодженим звареним медом. Витримати в теплому місці кілька днів, прикривши шийку бутля вологою ганчіркою. Потім прибрати бутель в льох, заткнувши горлечко згорнутим шматком полотна. Витримати не менше 3 місяців.
No comments:
Post a Comment