Обрізка - операція з видалення частини куща для досягнення кращого співвідношення надземної частини з кореневою системою, що визначає навантаження куща пагонами і гронами. Обрізанням регулюється ріст і плодоношення як окремих частин куща, так і в цілому по роках. Досягається це залишенням певної кількості і довжини рукавів, плодових лоз, здорових вічок на кущах.
Без обрізки кущ утворює багато тонких слаборазвівающіхся пагонів, сильно зменшується розмір грон. Ягоди повільно і нерівномірно дозрівають, зберігають підвищену кислотність, порушується їх фарбування. Погіршується визрівання лоз, внаслідок цього знижується зимостійкість, знижується закладка зачатків суцвіть, і отже, на наступний рік різко знижується врожайність.
Щоб цього не відбувалося, необхідно щорічно лози обрізати, залишаючи приблизно одну третю частину здорових вічок від сформованих у попередньому році на кущі.
Для максимального використання світла, хорошого повітрообміну в кроні, молодому куща протягом 3-4 років необхідно створити скелет-форміровку, підтримувану в наступні роки шляхом обрізки і підв'язки лоз.
У північних районах укривного виноградарства, в умовах нестачі тепла застосовують формування кущів без штамбів з похило спрямованими рукавами для зручності пригинання їх до землі перед укриттям кущів на зиму. У районах неукривного виноградарства з небезпекою ушкодження заморозками, грибними хворобами і при перегревах грунту, форма кущів повинна бути піднятою над поверхнею землі з різною висотою штамба.
На родючих ґрунтах з достатнім зволоженням сильнорослих сортах при відведенні достатньої площі живлення кущів надають потужні форми. І, навпаки, на бідних ґрунтах при густій ??посадці слаборослі сортам надають невеликі форми. A практиці укривного виноградарства найбільшу Поширення отримала бесштамбовиє віялове багаторукавну формування кущів.
Без обрізки кущ утворює багато тонких слаборазвівающіхся пагонів, сильно зменшується розмір грон. Ягоди повільно і нерівномірно дозрівають, зберігають підвищену кислотність, порушується їх фарбування. Погіршується визрівання лоз, внаслідок цього знижується зимостійкість, знижується закладка зачатків суцвіть, і отже, на наступний рік різко знижується врожайність.
Щоб цього не відбувалося, необхідно щорічно лози обрізати, залишаючи приблизно одну третю частину здорових вічок від сформованих у попередньому році на кущі.
Для максимального використання світла, хорошого повітрообміну в кроні, молодому куща протягом 3-4 років необхідно створити скелет-форміровку, підтримувану в наступні роки шляхом обрізки і підв'язки лоз.
У північних районах укривного виноградарства, в умовах нестачі тепла застосовують формування кущів без штамбів з похило спрямованими рукавами для зручності пригинання їх до землі перед укриттям кущів на зиму. У районах неукривного виноградарства з небезпекою ушкодження заморозками, грибними хворобами і при перегревах грунту, форма кущів повинна бути піднятою над поверхнею землі з різною висотою штамба.
На родючих ґрунтах з достатнім зволоженням сильнорослих сортах при відведенні достатньої площі живлення кущів надають потужні форми. І, навпаки, на бідних ґрунтах при густій ??посадці слаборослі сортам надають невеликі форми. A практиці укривного виноградарства найбільшу Поширення отримала бесштамбовиє віялове багаторукавну формування кущів.
No comments:
Post a Comment